18 juni 2024

Wonen met Josie

Alles over Wonen

Hoe lang kun je verf bewaren?

Hoe lang kun je verf bewaren?

Heb je zojuist iets geschilderd en is de verf niet helemaal opgegaan? Dan vraag je je misschien af: hoe lang kun je verf bewaren? Het korte antwoord is meerdere jaren. Maar het hangt er echt vanaf hoe goed je de verf bewaart. Daarom vertellen we je in dit blog precies waar je op moet letten, zodat de kans groot is dat je de volgende keer dat je gaat schilderen het restje verf weer kunt gebruiken.

Hoe lang is verf houdbaar?

Bij verf kopen in Barendrecht valt er één ding meteen op: er staat geen houdbaarheidsdatum op de verf. Maar over het algemeen kun je het volgende aanhouden: verf in een blik kun je tot 2 jaar bewaren, verf op terpentinebasis kan tot 3 jaar goed blijven en muurverf in een plastic emmer maximaal 2 jaar. Ongeopend gaat verf uiteraard langer mee dan reeds geopend. Daarom hebben we hieronder een aantal tips voor je om de verf zo goed mogelijk te bewaren.

Tip 1: voorkom dat er lucht bij de verf kan komen

Lucht zorgt ervoor dat verf uitdroogt en gaat indikken. Dit resulteert vaak in een vel op de verf. Je kunt dit velletje gelukkig gemakkelijk verwijderen als je weer gaat schilderen, maar je gooit natuurlijk wel een gedeelte van de verf weg. Maak daarom de rand van het blik altijd goed schoon, zodat je het weer luchtdicht af kunt sluiten na gebruik. Eventueel kun je de verf na gebruik in een kleiner blik overgieten, zodat er minder lucht bij de verf komt. Dit is vooral belangrijk als je maar een beetje over hebt en het blik in verhouding te groot is.

Tip 2: bewaar verf op kamertemperatuur

Verf kan bevriezen en daarna is hij, ook wanneer hij is ontdooid is, niet meer bruikbaar. Je schuurtje is dus geen goede plek om restjes verf in te bewaren.

Tip 3: Schrijf de datum op het blik

Schrijf wanneer je verf over hebt de datum van opening op het blik of de emmer. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is hij gesloten maar een aantal jaar houdbaar. Komt de houdbaarheidsdatum in zicht dan weet je dat je de verf weg kunt doen en neemt hij niet langer plek in, in je huis. Op zoek naar meer klustips? Je vindt hier onze woonblogs