24 april 2024

Wonen met Josie

Alles over Wonen

keukens

Hoeveel afstand tussen keukenblok en kookeiland?

Wanneer we denken aan een mooie luxe keuken, zit daar altijd een kookeiland in. Dit zorgt voor meer gezelligheid en een betere verbinding met de rest van je huis, omdat je dan niet met de rug naar de andere aanwezigen staat te koken. Zo kun je tijdens het koken nog een gezellig gesprek voeren. Dit verhoogt de kookervaring en laat je meer genieten van je huis. Voor een optimale beleving is het wel belangrijk dat er voldoende ruimte tussen het kookeiland en de keukenblokken zit. Hoeveel? Dat lees je in dit artikel.

Minimale tussenruimte keukenblokken en kookeiland

Wanneer je ervoor kiest om niet alleen keukenblokken te kiezen, maar ook een kookeiland, is het belangrijk dat je keuken hier groot genoeg voor is. Je moet namelijk voldoende werk- en loopruimte overhouden. De minimale tussenruimte is een meter. Kook je vaak gezellig met meerdere mensen? Dan is een grotere afstand tot de keukenblokken aan te raden. Vaak wordt gekozen voor een tussenruimte van 1,2 en 1,5 meter, afhankelijk van de beschikbare ruimte en wat je zelf prettig vindt. Dit zelf ervaren kan eenvoudig in de showroom van een keukenboer.

Ruimtegebrek

Niet alle Nederlandse keukens zijn erop ingericht om een keukeneiland te huisvesten. Omdat een keukeneiland minimaal de afmetingen 150 x 90 centimeter heeft kun je snel uitrekenen of dit in je huis past of dat je het beter bij keukenblokken alleen kunt houden. Wanneer je maar een klein beetje ruimte tekort komt, kun je ook voor minder diepe keukenblokken kiezen. Een oven kan namelijk ook in het kookeiland worden geplaatst of in keukenblokken aan de zijkant. Of kies voor een magnetron oven, die is minder diep. Door voor een losse koelkast te kiezen kun je ook die ergens anders kwijt. Een andere oplossing is om geen eettafel te nemen maar te kiezen voor een bar aan je kookeiland.

Conclusie

Wanneer het allemaal past is een kookeiland een absolute meerwaarde voor je keuken. Met de tips in dit blogartikel, heb je meer dan genoeg mogelijkheden om een veilige ruimte tot de keukenblokken te behouden. Lees ook: Ga ook voor de kokend water kraan!