25 februari 2024

Wonen met Josie

Alles over Wonen

Koolmonoxide, een sluipmoordenaar

Ieder jaar lees je er wel berichten over in de krant; onschuldige mensen komen om in hun eigen woning of vakantiehuisje door koolmonoxide vergiftiging. Je hoeft niet de illusie te hebben dat een koolmonoxide vergiftiging jou en je gezin nooit zal treffen, want de oorzaken zijn heel divers.
Koolmonoxide is een gas wat ontstaat wanneer gas niet goed verbrandt. De giftige koolmonoxide die op zo’n moment vrijkomt vermengt zich met de zuurstof in een ruimte en uiteindelijk adem je in een afgesloten ruimte alleen nog maar koolmonoxide in. Jij ademt daardoor geen zuurstof meer in waardoor je hersenen en vitale organen binnen korte tijd stoppen met werken. Je komt te overlijden zonder dat je er zelf erg in hebt. Koolmonoxide is namelijk een gas wat je niet kan zien, proeven of ruiken. Dit in tegenstelling tot butaangas wat je wel duidelijk ruikt in een dichte ruimte.

koolmonoxidemelderwinkellogo

Wat te doen tegen koolmonoxide vergiftiging
Koolmonoxide vergiftiging komt dus door onvolledige verbranding van gas. Dit kan gas zijn wat vrijkomt uit een boiler of uit een CV ketel. Het is dus zaak dat je een CV ketel regelmatig laat onderhouden. Bij dit onderhoud zal de brander worden schoongemaakt waardoor het gas wat wordt gebruikt voor het opwekken van warmte volledig kan verbranden. Op die manier werkt een CV ketel of boiler niet alleen zuiniger; je reduceert ook het risico op een koolmonoxide vergiftiging.
Daarnaast moet je ook altijd voorzichtig zijn met open vuur in afgesloten ruimtes. Een heater in een afgesloten partytent is al vaak genoeg de oorzaak geweest van een koolmonoxide vergiftiging. Iedereen zoekt gezellig de warmte op, maar door het gas wat vrijkomt raakt het hele gezelschap in een soort roes.

Hoe herken je een koolmonoxide vergiftiging
Een koolmonoxide vergiftiging kan dodelijk aflopen wanneer je niet ingrijpt, maar zover hoeft het niet te komen. Het is heel belangrijk dat je de symptomen van koolmonoxide herkent om een vergiftiging te voorkomen.  Wanneer je teveel koolmonoxide inademt krijgt je lichaam te weinig zuurstof. Hierdoor zal je in eerste instantie een behoorlijke hoofdpijn krijgen, en daarbij kan je ook misselijk worden. Een beginnende koolmonoxide vergiftiging lijkt dan ook veel op een flinke griep. Vooral wanneer je ook nog begint te hoesten door het gebrek aan zuurstof denk je aan een ziekte. Je zal dan ook vermoeid raken en willen gaan liggen om te slapen. Dat is het moment waarop koolmonoxide vergiftiging tot de dood leidt. Je moet dus de frisse lucht op zoeken tijdens de eerdere stadia. Een griep komt nooit zomaar bij één of meerdere mensen tegelijk uit het niets opzetten. Naar buiten gaan en goed frisse lucht inademen geeft jouw organen op dat moment weer voldoende zuurstof.

Koolmonoxide detecteren
Koolmonoxide kan je als mens niet waarnemen. Toch zijn er manieren om koolmonoxide in een ruimte te detecteren. Met een koolmonoxide melder weet jij of er teveel koolmonoxide in de lucht zit in een ruimte. Er zal op zo’n moment een alarm afgaan; het teken om snel naar buiten te gaan. In zo’n situatie moet je gasbranders en de cv ketel uitzetten, en de ramen en deuren open zetten. Daarna bel je de storingsmonteur om het euvel te verhelpen.