Een akoestisch paneel is een paneel dat is gemaakt uit speciaal akoestisch schuim met een dichtheid van ongeveer 30 kg. Uit ervaring blijkt dat dit het ideale gewicht is voor een goede combinatie van absorptie en de levensduur van het schuim. Het akoestische schuim is opencellig waardoor een goede geluidsabsorptie is gewaarborgd. Akoestiek is de wetenschap die zich bezighoudt met geluid en welke invloed dit heeft in een ruimte op de klank en de nagalm van dat geluid. Geluid zijn trillingen die worden voortgestuwd door lucht. De akoestiek in een ruimte is afhankelijk van het weerkaatsen van het geluid tegen de wanden, plafond, vloer en alle objecten in die ruimte.
Waarvoor gebruik je een akoestisch paneel
Vroeger waren in huizen de vloeren in de meeste gevallen voorzien van kleden of vloerbedekking. Tegenwoordig is de vloer meestal glad en vanwege de vloerverwarming ligt er geen vloerbedekking of kleed. Wanden in woningen zijn meestal strak afgewerkt (geen behang) en voor raambekleding wordt gebruik gemaakt van lamellen of rolgordijnen. Hierdoor wordt veel geluid teruggekaatst met als gevolg galm en echo. Wanneer dit het geval is zorgt een akoestisch paneel ervoor dat geluiden minder weerkaatsen. Je kunt deze panelen tegen de wand plaatsen, maar ook aan het plafond hangen. Wanneer je ze rechtstreeks op het plafond plaatst is het geluidsabsorberende vermogen tot wel 20% lager dan wanneer je ze 4 tot 5 centimeter onder het plafond plaatst. Voor het laten hangen aan het plafond zijn speciale beugels te verkrijgen. Panelen van akoestisch materiaal worden ook steeds vaker in kantoorpanden gebruikt, soms als tussenwand.
In elke ruimte kun je akoestisch materiaal aanbrengen
Een akoestisch paneel kun je in elke ruimte aanbrengen. De panelen worden dan ook steeds vaker gebruikt in wachtruimtes zodat de geluiden uit de wachtruimte niet te horen zijn in de andere ruimtes. Het akoestische materiaal zorgt er gelijktijdig voor dat het geluid uit de andere ruimtes niet meer hoorbaar zijn in de wachtruimte. Door de panelen van akoestisch schuim aan te brengen in muziekstudio’s of opnamestudio’s zal het geluid niet meer nagalmen. Er ontstaat geen echo en de trillingen van het geluid nemen af waardoor de opname beter hoorbaar is. Plaats je akoestisch materiaal in een woonkamer met veel gladde en strakke oppervlaktes zul je merken dat je elkaar veel beter verstaat. Heb je veel last van straatgeluid dan kun je de panelen ook plaatsen om dit geluid tegen te gaan.
Slechte akoestiek oplossen en geluid weren
Heb je last van slechte akoestiek, nagalm of echo geluid dan kun je daar wat tegen doen. Je kunt het probleem op lossen door het plaatsen van een akoestisch paneel, of meerdere panelen. Deze panelen kun je op de wand bevestigen maar ook tegen het plafond. Er zijn verschillende soorten panelen van akoestisch materiaal te koop zoals:
· Het paneel broadband; deze dempen de frequenties in een brede band
· Het paneel convex; is halfrond en langer dan de tegel en heeft een dikte van 5.6 cm
· Het paneel mushroom; waarbij de geluidsgolven niet kunnen weerkaatsen omdat ze door gaan tot onder “het hoedje” van de paddenstoel en daar “gevangen worden”
· Het paneel slope; verkrijgbaar in een dikte van 1,5 cm tot 8,5 cm. Gebruik je meerdere panelen dan heeft dat als effect dat het muuroppervlak sterk breekt door het hoogteverschil en de scherpe kanten.
Meer verhalen
De toegevoegde waarde van een Interieurstylist Apeldoorn
Bitjes: veelzijdige hulpmiddelen voor schroefwerk
Meubel reiniging: een must voor een fris en gezond interieur!