25 mei 2024

Wonen met Josie

Alles over Wonen

infrarood verwarmingspaneel

Alles over infraroodverwarming in huis!

Dit korte artikel gaat over infraroodverwarming in huis. We bespreken een aantal kenmerken ervan. We zullen hier infrarood vaak afkorten tot IR.

infrarood verwarmingspaneel

Wat is infraroodverwarming

IR-verwarming is stralingsverwarming. Dat is anders dan door convectie. In het laatste geval wordt de lucht in een ruimte opgewarmd. IR-straling is als zonnestraling. Die warmt de lucht amper op, maar wel waar die straling opvalt. Dat kan een persoon zijn, maar ook een object als een tafel. Die tafel zal vervolgens warmte afgeven aan de omgeving. Indirect warmt infraroodstraling toch de omgeving enigszins op. Dat is het echter niet het primaire streven. Het is daarom niet eenvoudig om een ruimte met IR te verwarmen. Het is de bedoeling dat je je in de stralingsbundel bevindt en zo wordt verwarmd.

Infrarood verwarmingspaneel

Voor infraroodverwarming worden normaliter panelen gebruikt. In een Infrarood verwarmingspaneel wordt elektrische energie omgezet in infraroodstraling. Het energieverbruik is een stuk lager dan van een traditioneel stralingskacheltje. De temperatuur is ook veel lager dan van zo’n kacheltje, namelijk 90°- 200°C voor een keramisch paneel. Vrijwel heel de voorkant van een paneel wordt voor straling gebruikt. Aan de achterkant is dat goed geïsoleerd. Het bereik van de straling is circa 3 meter. De infraroodstraling die wordt gebruikt, is zogenoemde C-straling en is onschadelijk voor ons.

Plaatsing

Bij de plaatsing van de IR-panelen zal met het beperkte bereik rekening moeten worden houden en ook met het feit dat de straling rechtuit altijd gaat. De panelen worden aan muren of aan het plafond bevestigd en nemen dus geen vloeroppervlakte in beslag. Omdat het niet eenvoudig is om een hele ruimte met IR te verwarmen, zullen de panelen met name daar worden geplaatst, waar mensen zich doorgaans bevinden.

Duurzaam

Op zich is IR duurzaam. Er worden in huis geen fossiele brandstoffen voor verbrandt, zoals in de gasketel van een CV-installatie. Het hangt af van de manier waarop de benodigde elektrische energie wordt opgewekt, in hoeverre het totaal van panelen en energieproductie duurzaam kan worden genoemd.