12 april 2024

Wonen met Josie

Alles over Wonen

bromtoon zonnepanelen

Een bromtoon bij zonnepanelen kan hinderlijk zijn

Zonnepanelen zelf hebben geen bewegende of draaiende delen en produceren geen hoogspanning. Zonnepanelen, wanneer deze goed zijn gemonteerd, produceren geen geluid. Ze zijn niet voor niets ontworpen om op een veilige en geruisloze manier stroom te produceren. Maar heb je last van bromtoon zonnepanelen is er waarschijnlijk iets anders aan de hand.

bromtoon zonnepanelen

Zonnepanelen zelf maken alleen geluid bij veel wind, wanneer ze vastzitten aan een slecht bevestigd frame die de panelen met het dak verbindt. Slechte montage is dan de boosdoener, maar wanneer het windstil is in een rustige omgeving en er is een duidelijke bromtoon hoorbaar, kan dit behoorlijk als storend worden ervaren.

De ventilatoren van de omvormer(inverter) maken herrie

Even in het kort: Installateurs bevestigen de zonnepanelen aan stellingen net enkele centimeters boven het dak. Vervolgens installeren ze de omvormer (op een gunstige plek) en bevestigen ze de kabels door het dak naar binnen. Omvormers kunnen soms de boosdoener zijn wanneer je last hebt van bromtoon zonnepanelen. Ze zijn ongeveer zo groot als een koffer en kunnen binnen of buitenshuis geplaatst worden, maar dan wel zo dat ze in koeler schaduwrijk gebied staan.

Ze zetten gelijkstroom om in wisselstroom. Als een omvormer in een warme ruimte en- of direct zonlicht wordt geplaatst of als er veel stroom nodig is kan deze een ventilator laten draaien. Wanneer er veel koeling nodig is zal deze sneller gaan draaien, waardoor ze luidruchtiger wordt. Dit kan hinderlijk zijn. Een goed alternatief is dan om te kiezen voor een innovatie koellichaam ontwerp die zorgt voor passieve koeling waar geen ventilatoren aan te pas komen.

Omvormer bromt

De omvormer is het hart van het systeem. Meestal als er iets met het systeem mis is, kom je vaak uit bij de omvormer. Controleer eerst wat de omvormer voor aanduiding aangeeft gedurende de dag dat deze werkt. Geeft deze niets verontrustends aan, maar de omvormer maakt een brommend geluid die boven de normale omgevingsgeluiden uitkomen dan is er waarschijnlijk iets anders aan de hand. Begint een omvormer harder te brommen, luid te zoemen of knetteren, dan heeft de omvormer waarschijnlijk onderhoudt nodig.

Het brommen kan aan verschillende oorzaken liggen. Of, de omvormer wordt te warm doordat deze niet in de schaduw of op een koele plek staat of het systeem bestaat uit goedkopere producten van inferieur kwaliteit. Bij een hoog fluitend geluid is het de condensator die werkt, en wanneer het geluid wegheeft van een stofzuiger is het de ventilator die steeds harder moet werken. Bij commerciële systemen kunnen deze delen van een omvormer best wat geluid maken.

Tot slot: Voor dat je een omvormer gaat aanschaffen, vraag altijd naar het maximale decibelniveau ervan. Heb je er al een dan is waarschijnlijk de enige oplossing hem te verplaatsen, daar waar je er minder last van zult hebben.