24 april 2024

Wonen met Josie

Alles over Wonen

glazen schuifwanden

Graszoden kopen en leggen

Graszoden kopen en leggen betekent dat je snel kunt genieten van een mooi groen gazon in je tuin. Je kunt, na het leggen van graszoden, er ook al op lopen al moet je dit natuurlijk wel voorzichtig doen. Het beste wacht je twee tot drie weken met op het gras lopen. Wanneer je graszoden legt in het groeiseizoen zal het gras sneller groeien en zul je het de eerste keer ook sneller moeten maaien. Zorg er wel voor dat het gras minimaal een centimeter of 4-5 is voor je gaat maaien en maai het niet te kort. Wanneer je graszoden in het begin te kort maait kunnen ze sneller ‘verslijten’. Als je, in het begin, op het gras gaat lopen (of maaien) doe dit dan zo voorzichtig mogelijk want je kunt zo kuilen in je gras krijgen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Eerst de grond klaar maken dan pas graszoden kopen

Zorg ervoor dat je eerst de grond helemaal klaar hebt gemaakt voor de graszoden en ga dan pas graszoden kopen of bestellen. De grond klaar maken voor graszoden betekent:

·         De grond omspitten

·         Alle stenen en wortels uit de grond halen

·         Mesten

·         Egaal maken (geen kuilen of gaten)

·         Aanharken en eventueel walsen

Een iets bewolkte dag is een prima dag om graszoden te leggen. Sproeien moet elke dag na het leggen, maar niet te veel omdat de wortels anders niet gaan groeien.

Graszoden leg je beter niet als:

·         Het vriest

·         Het al lang regent

·         Veel regen wordt verwacht

·         Het heel warm is

·         De zon fel schijnt

Wat is het voordeel van graszoden

Graszoden zijn niet duur en ze zorgen direct voor een mooi groen gazon. Zoals je ziet, heb je wel wat werk voor je de graszoden kunt leggen, maar dit werk moet je ook doen als je graszaad gaat gebruiken. Als je graszaad zaait dan duurt het enkele weken voor je de eerste groene sprietjes tevoorschijn ziet komen. Wanneer je graszaad in het voorjaar zaait moet je er voor zorgen dat de vogels niet al het zaad opeten. Je mag weken niet op het (toekomstige) gazon lopen. Ga je graszoden kopen en leggen dan kun je er bijna direct (voorzichtig) op lopen. Je tuin ziet er gelijk heel anders uit.

Waar moet je op letten bij het kopen van graszoden

Graszoden kopen of bestellen is zo gedaan. Maar hoe weet je of de graszoden die je krijgt van goede kwaliteit en vers zijn? We zien nog steeds graszoden met een plastic netje. Die zou je niet meer moeten kopen want plastic vergaat niet in de grond en is dus schadelijk voor het milieu. Goede graszoden hebben meer dan een jaar de tijd gehad om te groeien. Dat betekent dat ze minimaal 12, liever 14 maanden oud zijn als ze worden geoogst (gesneden). Als een graszode langzaam heeft kunnen groeien dan ontstaat er een dichte grasmat met een dicht wortelpakket. Dit wortelpakket zal dan ook veel sneller hechten. Als je de graszoden ophaalt bij de teler of de winkelier kun je zo zien of deze vers zijn. Ze moeten dan vochtig aanvoelen als je er op drukt en er mag bijna geen zand uitvallen.Wil je zeker zijn van verse graszoden? Koop deze dan via de website https://www.pioniergraszoden.nl/