18 juni 2024

Wonen met Josie

Alles over Wonen

Handig om te weten tuintermen

Je gaat op zoek naar producten en elementen voor in de tuin. De tuinbranche is de laatste jaren flink veranderd en kent daarom veel termen waar menig mens niet bekend mee is. Daarom zet ik meerdere termen op een rij die je op weg kunnen helpen en die je een betere gesprekspartner maken bij de winkelier in de tuinshop.

Enkele termen om van op te hoogte te zijn

Je bezoekt een tuinwinkel en bent in gesprek met de verkoper. Er worden een aantal termen ter sprake gebracht waar jij geen idee van hebt waar het over gaat. Dan is het lastig om met het gesprek mee te gaan en bovendien krijgt de verkoper op deze manier meer controle over het gesprek, waardoor hij of zij jou de kant op kunnen sturen die zij willen. Datzelfde geldt wanneer je op het internet of in bladen tips over tuininspiratie aan het lezen bent. Zorg daarom dat je de meeste belangrijke termen kent. Hieronder geven we een aantal.

  • Betonbielzen en opsluitbanden worden gebruikt om afscheidingen te maken in de tuin. Betonbielzen worden ook gebruikt als trap. Het verschil tussen betonbielzen en opsluitbanden is dat betonbielzen beter zichtbaar zijn in de tuin.
  • Brickwall is ook een veelgebruikte term. Letterlijk vertaald betekent dit een stenen muurtje en dat is het ook. Brickwall wordt gebruikt om hoogteverschillen aan te brengen of voor een mooi stenen muurtje in de tuin. Brickwalls zijn er in veel verschillen maten en kleuren, zodat deze zijn aan te passen aan vrijwel iedere tuin.
  • Flagstones, oftewel stapstenen zijn natuurlijk gekloofde stenen. Dit zijn stenen platen die voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden. Zo zijn ze te gebruiken als de bestrating in de tuin, waardoor deze ook wel stapstenen worden genoemd.
  • B-keus assortiment. Weet wat je bestelt. Steeds vaker worden er b-keus elementen aangeboden. Dit is uiteraard geen slechte bestelling, maar houdt er rekening mee dat b-keus elementen fabrieksfouten kunnen bezitten. Hoewel een mooie korting er leuk uitziet heb je niet altijd een bestelling waarvan de kwaliteit net zo goed is.