Hard water is water dat veel kalk bevat, deze kalk bestaat uit calcium en magnesium. De kalk die zich in ons drinkwater bevindt komt uit de bodem, ons water wordt namelijk diep onder de grond in verschillende lagen opgeslagen. Wanneer het regent valt dit water op de aarde waardoor het in de bodem zakt, hierdoor lossen er steeds kleine beetjes kalk op in het water. In Nederland bevat niet iedere bodem evenveel kalk waardoor het per gebied afhankelijk is hoe hard je water is. Hard water kan een aantal negatieve gevolgen hebben in je huis maar ook voor je gezondheid.
Hard water wordt uitgedrukt met de term Duitse graden (dH), hoe meer calcium- en magnesiumzouten in het water aanwezig zijn hoe hoger de score zal zijn. De meeste waterbedrijven gebruik de volgende indelingen. 0 tot 4 dH staat voor zeer zacht water, 4 tot 8 dH staat voor zacht water. 8 tot 12 dH is gemiddeld water, 12 tot 18 dH is vrij hard water. 18 tot 30 dH is hard water en meer dan 30 bH wordt gekwalificeerd als zeer hard water. Hoewel er pas vanaf 12 dH wordt gesproken van hard water kan kalkaanslag al schade aanrichten bij een waterhardheid van 2,7 dH. Dus ondanks dat jouw regio een lage waterhardheid heeft kan je er wel last van hebben.
In Nederland is de waterhardheid het zachts in Flevoland, Friesland en een gedeelte van Gelderland. Daarentegen is het water in delen van Overijssel, Zeeland, Utrecht, Limburg en zeker Noord-Brabant het hardst. Zoals je kan zien verschilt het dus erg per provincie, maar toch verschilt het zelfs per gemeentes en steden. Binnen NEderland is de waterhardheid het grootst in ‘s-Hertogenbosch, Tilburg, Oss, Nijmegen, Weert, Maastricht en Roermond.
Een van de grootste gevolgen van hard water is de hardnekkige kalkaanslag die het achterlaat, wanneer je water verwarmt blijft er een kalklaag achter welke moeilijk weg te schrobben is. Het gevolg daarvan is dat huishoudelijke apparaten zoals je koffiezetapparaat of vaatwasser sneller zullen slijten. Ook heb je vaak meer wasmiddel nodig en krijg je stijvere was. Ook aan je gezondheid kan je negatieve gevolgen merken, kalkaanslag zorgt namelijk voor een droge huid.
De slimste oplossing om deze kalkaanslag tegen te gaan is de installatie van een waterontharder. Dit kan je redder in nood zijn en ervoor zorgen dat je geen last meer hebt van hard water. Hiervoor zijn verschillende modellen, zo zijn er waterontharders welke werken door middel van een magneet. Hiervan is alleen de werking nog niet aangetoond, waterontharders op basis van ionenwisselaars daarentegen wel.
Meer verhalen
Meubel reiniging: een must voor een fris en gezond interieur!
Meubelreiniging in Kesteren verwijdert probleemloos vlekken!
Een Unieke Twist: Creëer Jouw Eigen Meesterwerk met Diamond Painting Eigen Foto!