24 april 2024

Wonen met Josie

Alles over Wonen

valdorpel

Blue Stapler isolated on white background

Hoe werkt een valdorpel?

Valdorpels zijn essentiële toevoegingen aan binnendeuren en buitendeuren die helpen bij het reguleren van de luchtstroom en het verbeteren van de isolatie. Maar hoe werken deze valdorpels eigenlijk?

Eenvoudig energie besparen

Valdorpels zijn een soort tochtstrippen die automatisch de kier onder een deur afsluiten wanneer deze gesloten wordt. Dit zorgt ervoor dat warmte in huis blijft tijdens de winter en dat hitte buiten blijft tijdens de zomer. Het is een eenvoudige, maar effectieve manier om energie te besparen en het comfort in huis te verhogen.

Werking van een valdorpel

Het mechanisme van een valdorpel is vrij simpel. Aan één zijde van de deur bevindt zich een uitstekend palletje met een veer die ingedrukt kan worden. Wanneer de deur gesloten wordt, drukt het palletje automatisch in. Hierdoor komt er aan de onderzijde van de deur een tochtstrip tevoorschijn die de ruimte tussen de deur en de dorpel afsluit.

Eenvoudige montage

De montage van een valdorpel is ook eenvoudig. Het palletje wordt gemonteerd aan de scharnierkant van de deur, waardoor het bij het sluiten van de deur automatisch wordt ingedrukt. De tochtstrip komt dan uit de valdorpel en sluit de ruimte onder de deur af. Het resultaat is een effectieve afdichting die helpt om warmteverlies te verminderen tijdens de koude maanden en om warmteoverdracht van buiten naar binnen te beperken tijdens de warme maanden. Dit zorgt niet alleen voor een comfortabeler binnenklimaat, maar helpt ook om energiekosten te verlagen en de impact op het milieu te verminderen. Kortom, valdorpels zijn kleine, maar krachtige apparaten die een groot verschil kunnen maken in de energie-efficiëntie van een huis. Door eenvoudigweg de luchtstroom onder de deuren te reguleren, dragen ze bij aan een comfortabeler en duurzamer leefomgeving. Misschien ook interessant: Warmtepomp Kosten – Alles wat je moet weten.