25 mei 2024

Wonen met Josie

Alles over Wonen

Hout klover

Hoe werkt een hout klover?

Een houtklovermachine is een essentieel apparaat of machine die wordt gebruikt voor het kloven van brandhout in grote stukken, meestal met een kettingzaag of iets dergelijks op een grote zaagbank. Het kloven van brandhout is niet alleen een kwestie van gemak of snelheid voor deze belangrijke onderhoudsbehoefte van veel hout klovers. Het is ook een voordelige oplossing voor de primaire functie van een houtklover: het splitsen van houtblokken in dunnere, beter hanteerbare stukken voor opslag. Met de steeds krapper wordende budgetten van vandaag, is geld besparen waar mogelijk cruciaal om te overleven in een wereld waar geld schaars kan zijn.

Een efficiënte en veilige motor

Om de houtklover te kunnen gebruiken, moet deze een efficiënte en veilige motor hebben. Over het algemeen worden deze splitters aangedreven door een zware motor die minimaal onderhoud vereist. De meeste houtklovermotoren gebruiken een hydraulische oliepomp om te werken, waarbij de hydraulische pomp de kracht levert voor de snijbladen om tegen het hout te bewegen. De motor moet zijn uitgerust met een automatische transmissievloeistof, evenals een oliefilter. Om te voorkomen dat er olie uit het systeem lekt, moet er een aftapleiding worden geïnstalleerd op de olietank van de motor. Deze systemen hebben typisch een olieopvangcilinder die zich boven de hydraulische pomp bevindt, zodat alle gemorste olie automatisch wordt verwijderd door het oliefilter.

Het hydraulische systeem

Nadat de bak tot het gewenste niveau is neergelaten, verdelen de messen de stammen in dunnere secties. Op dit punt kan het hydraulische systeem worden ingeschakeld om de motor in te schakelen en het proces te voltooien. Als het houtsplijtproces is voltooid, laat de machinist de bak los, die vervolgens tot zijn volledige hoogte wordt geheven. Hierdoor komt het bed van de houtklover omhoog, waardoor de operator de zaag handmatig door het zaagsel kan leiden. Nadat de hout klover het maaisel heeft gesorteerd en gescheiden, ontgrendelt de operator het hydraulische systeem. De volgende cyclus begint wanneer de waterpomp wordt geactiveerd.