23 juli 2024

Wonen met Josie

Alles over Wonen

Massief houten vloeren: wat zijn de voor- en nadelen?

Iedereen herkent ze wel: massief houten vloeren. Massief houten vloeren zijn namelijk ook de eenvoudigste, maar ook de oudste, soort vloerbedekking die er te vinden is. Een massief houten vloer is simpelweg een vloer gemaakt van uit één stuk natuurlijk hout gezaagde planken. Er zijn verschillende houtsoorten waarvan massief houten vloeren worden gemaakt, maar in Nederland wordt vooral gebruik gemaakt van eikenhout. In dit artikel bespreek ik de voor- en nadelen met jullie van deze soort vloerbedekking.

Voordelen van een massief houten vloer

Om te beginnen zijn er een paar belangrijke voordelen waardoor de massief houten vloer geliefd wordt bij veel mensen. De belangrijkste reden voor veel mensen is eigenlijk dat de vloeren bekend staan om hun unieke schoonheid en uitstraling. Doordat de houten planken een natuurproduct is, heeft elke plank een unieke vorm, kleur en samenstelling. Het wordt door de meeste mensen daarom ook gezien als een vloer met karakter.

Naast dat de vloeren een heel mooi uit zien, zijn de vloeren ook gemaakt om enorm lang mee te gaan. Ze worden gezien als hele duurzame vloeren waar je jarenlang van kunt genieten. Krassen en deuken, die vanzelf ontstaan, kunnen makkelijk worden weggeschuurd bij een renovatie van de vloer. De vloer is dus geschikt voor ruimtes waar veel mensen over de vloer komen.

Nadelen van een massief houten vloer

Niks heeft alleen maar voordelen en dit geldt ook voor de massief houten vloeren. Om te beginnen zijn dit soort vloerbedekking niet watervast. Het is dus geen geschikte vloer voor ruimtes waar veel vocht komt kijken, zoals in kelders, schuren, toiletten en badkamers. Het heeft een sponseffect en de vloer zal het water opnemen waardoor de vloer zal verrotten en vervormen. Ook gaan de vloeren niet samen met vloerverwarming. De vloer zal hierdoor te snel uitdrogen en kromtrekken.

Wil je ook een massief houten vloer kopen? Neem een kijkje bij de houten vloeren van Martijn de Wit om de mooiste vloeren op de markt te vinden!