25 mei 2024

Wonen met Josie

Alles over Wonen

Potgrond

Ben je druk aan het tuinieren en heb je potgrond nodig? In de winkel liggen tientallen verschillende soorten grond. Het is begrijpelijk dat de keuze hiertussen redelijk lastig is. Hieronder wordt het een en ander uitgelegd over de soorten grond om de keuze iets makkelijker te maken.

De hoofdbestanddelen

Een goede grond is essentieel voor een plant. De grond zorgt namelijk voor de juiste voedingsmiddelen die een plant nodig heeft om te kunnen groeien. Hoewel de diverse soorten grond erg van elkaar verschillen, bestaan de meeste soorten potgrond uit tuinturf. Tuinturf is zwartveen dat uit veenlagen wordt gehaald. Naast tuinturf, is turfstrooisel meestal ook een van de hoofdbestanddelen van een goede grond.

Hoe herken je goede grond

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om er achter te komen of een bepaalde soort potgrond een goede kwaliteit heeft. Het eerste wat je kunt doen, is even aan de grond ruiken. Een kwalitatief goede grond heeft als het goed is geen muffige of droge geur. Nadat je dit hebt gedaan, kun je de grond even in je handen nemen en laten vallen. Een goede grond heeft een fijne structuur en is niet te droog. Hij moet ook zeker niet te brokkelig zijn.

Welke grond moet je kiezen?

Welke grond je moet kiezen, hangt er maar net vanaf welke je nodig hebt. Op de verpakking van de grond staat meestal ook zijn functie aangegeven. Iedere plant heeft namelijk behoefte aan een ander soort grond. Deze verschillende soorten grond hebben allemaal een andere verhouding turfstrooisel en tuinturf en er zitten daarnaast ook andere middelen in. In de winkel liggen onder andere grond voor jonge plantjes. Ook heb je buxus grond. Dat is grond met een hoge zuurgraad. De soort grond die je nodig hebt verschilt dus per plantje, maar er is wel een soort grond die voor bijna elk plantje goed is. Deze soort bestaat uit vier bestandsmiddelen. Hij bestaat uit zwartveen, witveen, kalk en meststoffen. Met een grond die deze bestandsdelen bevat, moet het in de meeste gevallen wel goed komen met een plant. Hopelijk heeft dit artikel je geholpen met de keuze tussen de verschillende soorten grond. Als je nog steeds twijfelt, is het vaak een goed idee om gewoon naar de winkel te gaan en daar de verpakkingen van de grond te bestuderen. Meestal kom je er dan wel uit. Veel tuinierplezier!