12 april 2024

Wonen met Josie

Alles over Wonen

Sedumdak

Wat is een sedumdak precies? Een sedumdak is een extensief groendak. Dat houd in dat het onder de ‘kleinere’ groene daken valt. Bij een extensief groendak heb je een maximale beplantingslaag van 15cm. Een sedumdak is gemaakt van sedumplantjes. Dit zijn een soort vetplantjes die water opslaan in hun bladeren waardoor ze bijvoorbeeld erg goed kunnen tegen lange droogte. Sedumplantjes kunnen niet alleen goed tegen lange droogte maar ook tegen andere extreme weersomstandigheden. Denk dan aan extreme kou, regen of harde winden. Omdat ze zo goed kunnen tegen extreme weersomstandigheden zijn ze de perfecte keuze voor jou groendak. Je zou eventueel ook kunnen kiezen uit een groendak van bloemen of grassoorten.

Sedumdak zelf aanleggen

Bent u niet bang om de handen uit de mouwen te steken en heeft u groene vingers? Dan zou u kunnen overwegen om zelf het sedumdak aan te leggen. Je moet dan wel met een aantal dingen rekening houden. Je moet eerst goed checken of je dak het gewicht wel aan kan. Een sedumdak kan namelijk na een zware regenval wel 80 kilo per vierkante meter wegen. Bij een schuin dak zou je ook moeten zorgen voor een stukje railing aan de zijkanten van het dak. Anders kan het sedumdak verschuiven en dat is niet waar je op zit te wachten.

Sedumdak laten aanleggen

Heb je toch niet zulke groene vingers of heb je simpelweg geen tijd of zin om zelf een sedumdak aan te leggen? Dan zou je kunnen overwegen om het uit te laten besteden. Je hoeft dan niet zelf met deze zware sedummatten het dak op. Een team van specialisten gaat kijken of je dak het gewicht aankan, ze kunnen zorgen voor een railing indien nodig en je bent er zeker van dat er geen lekkages komen.