Tot januari 2021 was het heel eenvoudig om zelf een energielabel op te maken. Dit deed men door via een online formulier een aantal vragen te beantwoorden. Wanneer dit was gedaan, kreeg men een overzicht van energieberekeningen en werd er op basis van die berekeningen een klasse aan het energielabel toegewezen. In de praktijk kwam het echter vaak voor dat de gegevens zoals men deze had ingevuld niet of niet helemaal overeenkomen met de werkelijkheid. Voor mensen die een huis kopen is het natuurlijk belangrijk dat ze betrouwbare informatie hebben waarop zij hun uiteindelijk beslissing om wel of niet te kopen kunnen baseren. De overheid heeft daarom de wetgeving aangepast en bepaald dat alleen erkende energieadviseurs voortaan een energielabel mogen afgeven.
Hoe werkt dit in de praktijk?
Wanneer u uw woning wilt verkopen, dan moet u een energielabel aanvragen, zodat u deze aan de koper kunt overleggen. U dient deze op te laten maken door een erkende energieadviseur. Deze persoon komt bij u thuis langs en inspecteert de woning. Nadat de inspectie is voltooid, maakt hij het energielabel op. Het label wordt dus pas na een fysieke inspectie afgegeven, terwijl dit voorheen niet het geval was. U dient ook zelf aanwezig te zijn op het moment dat de inspectie wordt uitgevoerd. Een energielabel wordt overigens altijd afgegeven, zelfs wanneer het met de energievriendelijkheid in uw woning slecht gesteld is. Zou dit het geval zijn, dan wordt dat namelijk gewoon aangegeven in het energielabel.
Zijn er kosten aan de aanvraag van een energielabel verbonden?
Het energielabel wordt afgegeven door een erkend adviseur en die brengt hiervoor een uurtarief in rekening. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen nieuwe energielabels en energielabels die al bestaan en moeten worden aangepast. De tijd die een inspectie in beslag neemt voor het nalopen van de hele woning, is immers langer dan wanneer de adviseur alleen bepaalde aanpassingen hoeft et controleren. Tarieven lopen behoorlijk uiteen en gemiddeld betaalt u rond de €200,- voor een op laten maken van een nieuw energielabel. Bij een aangepast label, zal het tarief dan uiteraard wat lager uitvallen.
Meer informatie op: https://energielabel-kopen.nl/
Meer verhalen
De toegevoegde waarde van een Interieurstylist Apeldoorn
Bitjes: veelzijdige hulpmiddelen voor schroefwerk
Meubel reiniging: een must voor een fris en gezond interieur!