12 april 2024

Wonen met Josie

Alles over Wonen

mooie-bomen

Verschillende soorten eiken

Iedereen heeft wel eens gehoord van een eikenboom. Aan het begin van de herfst vallen alle eikels van de eikenboom naar beneden en liggen de straten er vol mee. Misschien heb je er al wel eens eentje op je hoofd gevoeld, wat oprecht best wel pijn kan doen! Weet je ook welke soort eikenbomen er zijn? Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van de steeneik? Het is toch echt een boom van hout en niet van steen. Deze bomen komen overal voor, maar in het ene land doen ze het beter dan in de andere landen. Hoe komt dit?

Waar stamt de steeneik vanaf?

De steeneik stamt af van de napjesdragersfamilie. Deze boom komt van nature uit Zuid-Europa. Maar hij komt ook voor in Nederland. In Zuid-Europa worden de bomen het oudst, omdat ze hier het beste klimaat hebben. In Nederland wordt die vooral geplaatst rondom kuststreken. De eik kan namelijk goed tegen zilte zeewind en is bestand tegen luchtvervuiling van de stad. De boom kan daarnaast wel dertig meter hoog worden, maar blijft meestal veel kleiner. Dit komt omdat de boom in Nederland niet in het ideale klimaat leeft en daardoor niet kan volgroeien. In sommige rotsachtige gebieden blijft de eik zelfs struikvormig, omdat die hier niet goed genoeg kan doorgroeien. 

Niet volgroeien, maar wel groot worden

Naast de amberboom, olijfwilg of sneeuw plant, wordt de steeneik vaak ook in de tuin geplaatst. Vooral in tuinen die erg veel ruimte hebben, de boom kan inderdaad niet volgroeien in Nederland, maar wordt nog steeds wel groot en is niet geschikt voor een klein tuintje. De steeneik heeft een dichte, brede, koepelvormige kroon. Meestal zijn de takken opgaand en de bladeren variëren in vorm van lang en smal tot eirond. De steeneik biedt veel beschutting in de tuin, wat heerlijk is wanneer je op een hete zomerdag in de tuin wil gaan zitten. De steeneik zorg dan voor het beetje schaduw wat je die dag nodig hebt.