24 april 2024

Wonen met Josie

Alles over Wonen

Waar moet je op letten bij een verkoopmakelaar?

Wil jij je huis verkopen? Schakel dan de hulp in van een verkoopmakelaar! Die weet hoe de klus aangepakt moet worden en dergelijke hulp is echt van grote waarde. Nu is het natuurlijk wel zo dat er verschillende makelaarskantoren zijn waar jij uit kunt kiezen en je kunt je dan ook afvragen waar je op moet letten als jij een verkoopmakelaar uit gaat kiezen. En hoe vergelijk je de verschillende kantoren? Met andere woorden: waar moet je op letten? Daar geven we je hier wat meer informatie over. Wil je echt specifieke informatie, ga dan eens naar makelaarkosten.nl!

Kosten van een verkoopmakelaar

Bij het uitkiezen van een makelaarskantoor speelt het kostenplaatje natuurlijk een grote rol. Wat voor kosten kun je ongeveer verwachten voor de hulp van een verkoopmakelaar? Dat is heel lastig te zeggen, er kunnen namelijk grote prijsverschillen zijn. Veel makelaars werken met courtage in de vorm van een percentage van de verkoopprijs. Een percentage tussen 1% en 2% is dan gebruikelijk. Dat lijkt weinig, maar het gaat bij het verkopen van een woning natuurlijk om grote bedragen. En omdat het om grote bedragen gaat, kan een klein verschil in dit percentage ook een groot verschil in het kostenplaatje betekenen. Maar niet iedere verkoopmakelaar werkt met een percentage, sommige vragen ook een vast bedrag per verkoop. Het maakt dan niet uit wat de waarde van de woning is. Afhankelijk van de waarde van jouw woning, kan dit een groot verschil maken. Daarnaast is het bij het vergelijken van kosten ook goed om te letten op zaken zoals opstartkosten. Dergelijke kosten komen vaak nog bovenop de courtage. Het totale kostenplaatje komt dus al snel op een paar duizend euro, maar let op: de verschillen tussen makelaarskantoren kunnen groot zijn! Dat is echt iets om rekening mee te houden als je een verkoopmakelaar zoekt.

Vergelijken van prijzen

Als je prijzen wilt vergelijken om een verkoopmakelaar te vinden die wat betreft budget goed bij jou past, dan is het aan te raden om offertes op te vragen. Heb je deze opgevraagd, let dan op de volgende zaken:

  • wordt er gewerkt met een vast bedrag of met een percentage?
  • worden er ook nog andere kosten in rekening gebracht, zoals opstartkosten?
  • zijn de genoemde kosten inclusief of exclusief btw?

Daarnaast is het goed om ook na te gaan welke diensten er precies geleverd worden voor dit bedrag. Sommige makelaars werken met een basispakket, waarbij je extra moet betalen voor sommige diensten. Anderen werken juist met een totaalpakket. Dit zijn dus allemaal punten om in de gaten te houden als je een verkoopmakelaar zoekt. Om te kunnen vergelijken, heb je dus duidelijke offertes nodig. Je kunt ervoor kiezen om die zelf stuk voor stuk op te vragen bij diverse makelaarskantoren bij jou in de buurt. Maar je kunt het jezelf ook gemakkelijk maken en gewoon naar makelaarkosten.nl gaan. Daar kun je in één keer offertes aanvragen van verschillende makelaarskantoren bij jou in de buurt. Dat is natuurlijk wel zo gemakkelijk! Ben jij op zoek naar tarieven van een verkoopmakelaar, ga dan dus naar makelaarkosten.nl!

Lees meer…