3 mei 2024

Wonen met Josie

Alles over Wonen

Warmtepomp vanaf 2026 verplicht: Wat je moet weten

Warmtepomp vanaf 2026 verplicht: Wat je moet weten

Decennia lang heeft de cv-ketel onze huizen warm gehouden. Verwarmen op gas was een ware revolutie. Maar nu wordt hij vervangen door de warmtepomp. Vanaf 2026 wordt het namelijk verplicht om bij vervanging van je cv-ketel een (hybride) warmtepomp aan te schaffen. Wat houdt deze verplichting in en wat zijn de kosten? In dit blog lees je alles wat je moet weten over deze nieuwe regeling.

Kosten van een warmtepomp

De kosten voor een hybride warmtepomp zijn niet mals. Hiervoor betaal je inclusief installatie een bedrag van 6.500 – 10.000 euro Een behoorlijke investering dus. De exemplaren waarmee je volledig van het gas af kunt, zijn nog duurder. Voor dit type warmtepomp betaal je tussen de 15.000 tot 20.000 euro. Daarnaast zijn er ook fluisterstille bodemwarmtepompen. Deze maken gebruik van een andere techniek, waardoor ze nog efficiënter zijn. Voor dit type warmtepomp betaal je tussen de 30.000 en 40.000 euro.

Uitzonderingen

De aanschaf van een warmtepomp is niet voor iedereen verplicht. Er geldt een uitzondering voor huishoudens die wonen in een appartement of monument, evenals voor huishoudens die binnen enkele jaren worden aangesloten op een warmtenet. Voor alle andere woningen, zoals rijtjeshuizen en vrijstaande woningen, geldt de verplichting wel. Ook kantoren, winkels en scholen ontkomen er niet aan. Gelukkig zijn er ook voordelen. Door het aanschaffen van een hybride warmtepomp bespaar je jaarlijks ongeveer 500 euro op je energiekosten en draag je bij aan een beter milieu. Door de pomp te combineren met zonnepanelen kun je zelfs helemaal gasloos wonen.

Subsidie

Wie overstapt op een warmtepomp wordt hierin gesteund door de overheid met subsidie. Deze subsidie loopt op van 1950 euro tot 6000 euro, afhankelijk van het type warmtepomp en het vermogen.

Verdiep je er nu in en voorkom problemen later

Vanaf 2026 worden hybride warmtepompen verplicht voor veel woningen en gebouwen. De kosten kunnen aanzienlijk zijn, dus het is goed om je er nu al in te verdiepen. Wordt het zelfs met subsidie een moeilijk verhaal voor je? Dan is het misschien verstandig om nog net voor 2026 een nieuwe zuinige cv-ketel te laten plaatsen, dan zit je de komende 10-15 jaar goed. Een goede tip om je investering er snel weer uit te hebben is de aanschaf van zonnepanelen, zodat je zelf de benodigde stroom voor je warmtepomp op kunt wekken.