24 april 2024

Wonen met Josie

Alles over Wonen

Wekkers

Er zijn net zoveel soorten wekkers als dat mensen voorkeuren hebben. Als je echter op zoek gaat naar een wekker is het handig om eerst te bedenken wat voor jou belangrijk is. Dat kan je zoektocht aanzienlijk beperken!

Eisen aan een wekker

Analoog of digitaal

Voordat mensen een (nieuwe) wekker kopen hebben ze vaak al een idee wat voor wekker ze willen. Met name de keuze voor een analoge of een digitale wekker is vaak vooraf al duidelijk. Waar de een de voorkeur geeft aan een gezellig, huislijk kloppend klokje, wil de ander liever een stille digitale wekker waarbij je ook in het donker de cijfers kunt aflezen. Er zijn echter ook mensen die vinden dat dit te veel licht geeft en de voorkeur geven aan  een wekker die alleen licht geeft op het moment dat ze de tijd willen weten. 

Opwindbaar, met een stekker of op batterijen

Op plekken waar geen (vrij) stopcontact beschikbaar is, kan het handig zijn om te kiezen voor een wekker die je zelf op kunt winden of eentje op batterijen. Deze kunnen echter wel leeg raken, met als gevolg dat je wekker niet afgaat. Dat kan ook gebeuren als je een wekker op het stroomnet hebt zonder back-up batterij en de stroom een keertje uitvalt of als je vergeet de wekker op te winden. 

Als je van jezelf weet dat je gemakkelijk vergeet om nieuwe batterijen te plaatsen of de wekker op te winden kun je beter kiezen voor een exemplaar dat aangesloten is op het elektriciteitsnet met een back-up batterij. 

Het alarm

Daarnaast is het belangrijk om te bepalen wat je van het alarm verwacht. Een aantal vragen om je daarbij op weg te helpen zijn onder andere: 

  • Geef je de voorkeur aan een duidelijk hoorbare bel, zoemer of wil je graag dat de radio aangaat? Ook is het goed om na te gaan of het volume gemakkelijk aan te passen is. 
  • Moet de wekker een snooze-functie hebben? 
  • Vind je de interval goed of wil je deze in kunnen stellen? 

Budget 

Het laatste belangrijke punt bij het kiezen van een wekker is het beschikbare budget. Als je geen bakken met geld uit wilt geven kun je dit meenemen in je zoektocht. Zo voorkom je dat je eindeloos lang zoekt tussen modellen die meer kosten dan jij uit wilt geven voor een wekker.

Tip: kinderwekker 

Conclusie

Voordat je op zoek gaat naar een wekker moet je bedenken aan welke eisen deze moet voldoen en hoeveel geld je ervoor over hebt. Zo kun je efficiënt een wekker uitkiezen die alles kan wat je nodig hebt zonder je nachtrust te verstoren.