23 juli 2024

Wonen met Josie

Alles over Wonen

Woonhuisverzekering of woonverzekering

Het is best verwarrend om deze twee verzekeringen uit elkaar te houden. De namen lijken heel erg op elkaar en worden ongemerkt vaak door elkaar gebruikt. Toch zijn het twee totaal verschillende verzekeringen. We proberen in dit artikel het verschil tussen een woonhuisverzekering en een woonverzekering duidelijk te maken.

Woonhuisverzekering

Eigenlijk is het heel simpel. De woonhuisverzekering verzekert echt wat de naam zegt. Namelijk alleen het huis en alles wat daaraan vast zit qua gebouwen of onderdelen. Een woonhuisverzekering is exact hetzelfde als een opstalverzekering. Elke huiseigenaar in Nederland is verplicht een opstalverzekering af te sluiten. Je bent dan verzekerd tegen schade aan het huis veroorzaakt door bijvoorbeeld storm, brand of inbraak. De spullen die zich in het huis bevinden zoals meubels en apparatuur vallen niet onder de opstalverzekering. Daarvoor kun je een aparte inboedelverzekering afsluiten. De inboedelverzekering is NIET verplicht in Nederland maar zeer zeker aan te raden. De waarden van onze meubels, apparatuur en gebruiksvoorwerpen kunnen al snel oplopen tot duizenden euro’s. Overstappen.nl inboedelverzekering is beschikbaar voor zowel kopers als huurders van een woning

Woonverzekering

Een woonverzekering is een combinatieverzekering. Deze combineert de verplichte opstalverzekering met een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Eigenlijk een 3 in 1 verzekering dus. Behalve het huis en de spullen die zich daarin bevinden bent u ook nog eens zelf verzekerd wanneer u per ongeluk schade aanbrengt bij een ander. Stel dat u met uw auto de brievenbus van uw buren omver rijdt, dan is de schade aan de brievenbus gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering. Eventuele schade aan de auto valt onder de verzekering van de auto. Een woonverzekering op Overstappen.nl is eenvoudig vergelijken tussen verschillende aanbieders

Besparen op de premie van verzekeringen

Verzekeren kost geld, daar komen we helaas niet onderuit. We kunnen echter wel flink besparen op verzekeringspremies door het goed laten beveiligen van de woning. Door het gebruik van een alarmsysteem en goed hang en sluitwerk is de woning immers een stuk minder aantrekkelijk voor criminelen. Ook wanneer je het huis verduurzaamd door bijvoorbeeld zonnepanelen of een laadpaal bij de woning komen verzekeraars je tegemoet met een lagere premie. 

Kies de verzekering die bij jou past

Hierboven hebben we de verschillen tussen de twee verzekeringen uitgelegd. Toch kan het nog best lastig zijn om de beste verzekering te vinden. Via de site Overstappen.nl kun je eenvoudig online verschillende verzekeringen met elkaar vergelijken en zo degene kiezen die het beste bij jou past.