Heb je nieuwe raamboompjes voor jouw raam of deur nodig? Het is dan belangrijk dat je weet welke soorten er zijn en welke jij het beste kan kiezen. Wij vertellen jou hier alles over.
Soorten raamboompjes
Er zijn veel soorten raamboompjes die je op jouw raam zou kunnen plaatsen. Zo heb je het standaard raamboompje, maar ook een raamboompje met knop en/of met slot. Dit is ideaal voor kinderen, want dan kunnen zij niet zomaar het raam openen en eruit vallen. Daarnaast zorgt het voor extra inbraakwering, aangezien inbrekers niet zomaar het raam kunnen openen. Deze raamboompjes zijn voorzien van een SKG1 keurmerk. Wanneer je er daarvan 2 op jouw raam plaatst, is deze wel minimaal 3 minuten beveiligd tegen bijna alle inbraakmethodes, behalve kerntrekken. Het standaard raamboompje en die met een drukknop zijn niet voorzien van een SKG-keurmerk en daarom niet inbraakwerend. Verder heb je raamboompjes in het zwart, zilvergrijs, wit en RVS. Zo kan je de gewenste kleur kiezen.
Daarnaast heb je raamboompjes met een sluithaak, inbouw- of opbouwsluitkom. Het verschil hiertussen is dat een inbouwsluitkom niet op het eerste oog zichtbaar is, deze valt in het kozijn weg. De opbouwsluitkom valt wel op, maar is wel gemakkelijker te monteren. En bij de sluithaak hoef je geen gat in het kozijn te boren en deze is geschikt voor als een opbouwsluitkom niet gaat werken. Bovendien kan hierbij het raam moeilijker ontwricht worden door een inbreker. Als laatste is elk raamboompje weer voor andere ramen en deuren geschikt. Je hebt ze voor naar binnen- en/of naar buitendraaiende ramen en deuren, voor smalle kozijnen en voor draai-, klep- , uitzet- en valramen. Zo is er voor elk raam wel een geschikt raamboompje.
Welke is het beste voor mijn raam?
Maar welk raamboompje kan je nu precies het beste kiezen? Wil je een hoge beveiliging van jouw ramen en/of ben je vaak weg van huis, dan is een raamboom met slot de beste keuze. Als er kinderen in huis rondlopen kan je beter voor een raamboompje met slot of drukknop kiezen en wil je eenvoudige raamboompjes zonder extra functies, dan is de standaard raamboom de perfecte keuze. Bij een SKG gekeurd raamboompje raden wij aan om er 2 te plaatsen of er een SKG gekeurde raamuitzetter bij te plaatsen, zodat jouw raam ook echt minimaal 3 minuten inbraakwerend is. Bedenk daarnaast of je een raamboom met sluithaak, opbouw- of inbouwsluitkom wilt, afhankelijk van welke het beste bij jouw wensen en raam past. Ook is het belangrijk om te kijken naar wat voor soort raam je hebt. Is deze naar binnen- of naar buitendraaiend en is het een draai-, klep-, uitzet-, of valraam, eventueel met een smal kozijn?
Voor elk raam heb je een speciale raamboom, maar je hebt ze ook in verschillende kleuren. Zo kan je degene kiezen die het beste bij jouw interieur en kozijn past. Een zwart raamboompje is bijvoorbeeld meer voor een modern interieur geschikt, een wit raamboompje voor witte kozijnen en een RVS raamboompje voor naar buitendraaiende ramen en deuren. De modellen heb je van klassiek tot modern, net wat jij wilt. En twijfel je of de schroeven bij jouw raam in het glas terechtkomen, dan kan je er ook nog een montageplaat bij bestellen. Hiermee kan je schroeven van het glas af plaatsen. Ook zorgt deze plaat voor een betere werking van de tochtstrip.
Als laatste is het belangrijk om voor een kwalitatief en betrouwbaar merk te kiezen. Dit zijn merken zoals Axa en Dulimex, zij hebben een ruim assortiment aan raambeslag en bieden zelfs garantie. Dulimex is echter goedkoper en biedt dezelfde kwaliteit als Axa. Als je voordelig uit wilt zijn zal je daarom voor een Dulimex raamboompje moeten kiezen.
Meer verhalen
Alarmsysteem met meldkamer
Rolsteiger: kopen of huren?