23 juli 2024

Wonen met Josie

Alles over Wonen

Led TL

Hoe reken je de besparing van Led verlichting uit?

Bij het overwegen van led verlichting is het belangrijk om te begrijpen dat er in het begin kosten zijn die je moet overwegen. Denk aan de aanschaf van de Led TL of Led zelf spotjes, plus eventuele installatiekosten wanneer je dit niet zelf doet. Hoewel de initiële kosten hoger kunnen zijn dan traditionele verlichting, is het belangrijk om het grotere geheel te zien en om alles eens goed op een rijtje te zetten. Led verlichting gaat namelijk veel langer mee dan traditionele gloeilampen of halogeenlampen. Dit betekent dat je minder vaak hoeft te investeren in het vervangen van lampen, wat op de lange termijn kosten bespaart.

Kies je voor dure of goedkope led verlichting?

Bij het kiezen van led verlichting sta je voor de keuze tussen dure en goedkopere opties. Het is verleidelijk om te gaan voor de goedkopere opties om geld te besparen bij de aankoop. Maar hier is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Goedkopere led lampen kunnen mogelijk van lagere kwaliteit zijn en minder efficiënt, waardoor ze minder lang meegaan en meer energie verbruiken. Dit kan op de lange termijn leiden tot hogere kosten voor vervanging en energieverbruik. Daarom is het vaak verstandig om iets meer te investeren in kwalitatief betere spotjes Led die efficiënter en duurzamer zijn.

Besparing door het gebruik van led verlichting

Het gebruik van led verlichting kan echt wel aanzienlijke besparingen opleveren op je energierekening. Led lampen verbruiken namelijk veel minder energie dan traditionele lampen, zoals gloeilampen of halogeenlampen. Dit komt doordat led verlichting efficiënter is in het omzetten van elektriciteit in licht, zonder veel energie om te zetten in warmte. Om de besparing te berekenen, is het handig om de wattage van de oude lamp te vergelijken met de wattage van de nieuwe led lamp. Vermenigvuldig het verschil in wattage met het aantal uren dat de lamp brandt en de energieprijs per kilowattuur. Dit geeft je een schatting van hoeveel je per dag, maand en jaar bespaart.