12 april 2024

Wonen met Josie

Alles over Wonen

verlchting modern

Moderne verlichting in elk interieur

Consumenten die niet geïnteresseerd zijn in design zien nooit zo de waarde van moderne verlichting in het interieur. ‘Als het maar licht geeft’ is hun redenatie. Toch is dat niet helemaal juist. Zelfs iemand die weinig waarde hecht aan vormgeving van verlichting zal zien dat de sfeer in een klassiek interieur door moderne verlichting verandert in een wat meer avant-garde achtige uitstraling.  Een modern interieur krijgt door moderne verlichting juist een wat meer klassieke uitstraling. Het beïnvloeden van de wisselwerking tussen modern en klassiek is voor ontwerpers één van de boeiendste aspecten van hun vak.

sfeer verlichting

Jaarlijks een nieuwe collectie

Eén van de bekendste ontwerpers van moderne verlichting ter wereld is William Brand, oprichter en mede-eigenaar van artelier Brand Van Egmond in Naarden. Hij is sinds 1989 de geestelijk vader van een jaarlijkse collectie van design verlichting. Een collectie heeft telkens één thema, op basis waarvan alle lampen worden gecreëerd. Elke thema heeft bijvoorbeeld een imposante kroonluchter, maar bevat ook wat meer bescheiden lampen zoals een plafonniere, een hanglamp, een tafellamp en een staande lamp. Als je de moderne verlichting van een collectie goed bekijkt kun je zien dat er een bepaalde lijn in het ontwerp zit.

verlichting aanschaffen

De functie van verlichting

Architecten en interieurontwerper erkennen het belang van goede en vooral ook mooie verlichting. Zelfs als de verlichting uit is moet een moderne lamp een blikvanger in het interieur zijn. Bij het ontwerpen van het interieur wordt daar soms gebruik van gemaakt. Het komt regelmatig voor dat een collectie of een lichtontwerp van William Brand het startpunt is voor het interieurontwerp. Dat is dus precies omgekeerd in vergelijking met de traditionele werkwijze, waarbij het de verlichting wordt afgestemd op het interieurontwerp.