8 oktober 2024

Wonen met Josie

Alles over Wonen

Hoe verzorg je droogbloemen?

Omdat droogbloemen gedroogd worden, zijn ze juist kwetsbaarder, dus hebben ze goede verzorging nodig je kan dit checken bij de droogbloemen groothandel . Het is daarom ook niet verstandig om de droogbloemen vaak vast te pakken of te verplaatsen, daar zijn ze te broos voor. De meeste mensen maken vaak de grootste fout bij de verzorging van droogbloemen. Ze geven droogbloemen water. Dit moet je juist niet doen! Verse bloemen hebben water nodig om in leven te blijven, maar gedroogde bloemen zijn helemaal uitgedroogd, die hebben juist geen water nodig, dat vinden ze niet zo fijn. Droogbloemen  houden niet van vocht, dus zet ze ook niet in een vochtige omgeving zoals een badkamer of in een kas. Het beste is om de gedroogde bloemen of een droogboeket in de schaduw te zetten en niet vol in de zon. Vanwege het zonlicht kunnen de bloemen verkleuren en nog meer uitdrogen.

Waar moet je op letten als je droogboeketten maakt?

Droogbloemen zie je overal terugkomen. Ze ruiken erg lekker en zijn heel kleurrijk, maar heb je er weleens bij stilgestaan waar die droogbloemen vandaan komen? Vroeger gebruikten we droogbloemen voornamelijk om portretlijsten mee te versieren, uiteindelijk durfden we ook de stap te nemen om het te gebruiken voor het interieur. Droogboeketten zijn gemakkelijk zelf te maken, maar je moet weten welke soorten bloemen je kan gebruiken. Niet alle bloemen zijn namelijk geschikt om te drogen. De meest geschikte bloemen, grassoorten en granen zijn bijvoorbeeld: Zonnebloemen, rozen, hortensia’s, korenbloemen, strobloemen en papaver, trommelstokjes, engelwortel, katoentakken, haver, maïsstengels, tarwe, fluitenkruid en lavendel. Als je een droogboeket wilt maken van droogbloemen, werk dan vanaf de stelen. Als je vanaf de bovenkant begint, dan breekt de bovenkant af. De bovenkant is natuurlijk erg kwetsbaar en breekt snel af.

Droogboeketten fleuren je interieur op!

Aan het einde van de 19de eeuw bedacht Hans Makart, een Oostenrijkse schilder, Makart boeketten kennen we tegenwoordig als droogboeketten. De droogboeketten zijn erg kleurrijk, geurig en stonden leuk bij de interieurs. De interieurs van de 19de eeuw waren niet erg kleurrijk, vergeleken met de 21ste eeuw. Door leuke droogboeketten te maken kwam er meer kleur in huis en werden de interieurs niet meer zo somber. Rond 1925 begonnen de droogbloemen populair te worden om te gebruiken voor boeketten. Rond 1950 werden de droogboeketten zelfs in Delfts blauwe potten gedaan. Dit zag je veel terug in Nederland en in België. De boeketten werden veel gemaakt met maïsstengels, rietpluimen en andere gedroogde granen en grassoorten. Doordat de droogboeketten later veel in vazen werden gedaan, rond 1970, konden door het gehele huis neergezet worden. Bij de droogbloemen groothandel is er een groot assortiment betreft droogbloemen, ze hebben droogdecoratie die zelfs in de 19de eeuw al werden gebruikt. Naast droogbloemen hebben ze ook kleurrijke droogboeketten en andere droogdecoratie, zodat je bijvoorbeeld zelf je eigen droogboeket kan samenstellen.