23 juli 2024

Wonen met Josie

Alles over Wonen

Hypotheek

Hypotheek afsluiten: vaste of variabele rente?

Bij het afsluiten van een hypotheek kun je kiezen voor een vaste of een variabele rente. Je zou ook kunnen kiezen voor een hypotheek 10 jaar vast met na die 10 jaar een variabele rente. Wat kun je nu het beste doen? In dit artikel leggen wij je uit hoe je de juiste keuze maakt.

Vaste rente

Bij een hypotheek blijft het percentage rente vaststaan. Dit betekent dat je niet meer of minder rente over het bedrag van de hypotheek gaat betalen.

Variabele rente

Als je kiest voor een variabele rente, kan het rentepercentage gaan dalen of gaan stijgen. Het staat niet vast, maar wordt marktconform berekend.

Hypotheek

Wat is beter?

Je weet niet altijd 100% zeker of een vaste of een variabele rente beter is. Wel is het zo dat je beter kunt kiezen voor een vaste rente op het moment dat de rentes heel laag zijn. De kans dat de rente gaat stijgen is dan groter dan dat hij gaat dalen. Zijn de rentes juist hoog? Dan is het vaak weer beter om te kiezen voor een variabele rente. Als je echter meer van zekerheid houdt, kun je dan misschien beter alsnog voor een hypotheek met een vaste rente gaan.

Een combinatie van beiden kan trouwens ook. Zo kun je de rente bijvoorbeeld voor slechts tien jaar vastzetten. Daarna wordt dit dan een variabele rente en kan de rente dus wel weer gaan stijgen of dalen.