25 mei 2024

Wonen met Josie

Alles over Wonen

Kunststof of houten gevelbekleding?

Wil je je gevel bekleden met gevelbekleding? Dan zul je eerst moeten kiezen of je liever hout of kunststof bekleding wilt. Beide materialen hebben hun eigen voordelen.. Waar kies jij voor?

Kunststof gevelbekleding

Kunststof gevelbekleding hoef je vrijwel niet te onderhouden. Voor de meeste van ons is dat een groot veel. In tegenstelling tot houten gevelbekleding hoef je niet elke vijf jaar de ladder op te gaan om de bekleding te beitsen of te schilderen. Het enige wat je om de zoveel jaar even moet doen is het afnemen met een sopje.

De laatste jaren is kunststof gevelbekleding op veel vlakken minstens net zo goed geworden of soms zelf beter dan houten gevelbekleding. Het heeft inmiddels een goede energiebesparende werking en het ziet er nu ook niet meer zo onnatuurlijk uit. Daarbij is het grote voordeel van kunststof dat het een stuk duurzamer is en beter voor het milieu. Het wordt vaker gerecycled dan hout en voor het maken van kunststof hoeven geen bomen te worden gekapt.

Houten gevelbekleding

Net als kunststof isoleert houten gevelbekleding goed en maakt het je woning inbraak- en brandwerend. Helaas moet je houten gevelbekleding wel meer onderhouden en het is minder duurzaam. Toch vinden sommige mensen het fijner om te kiezen voor houten gevelbekleding, omdat het beter aanvoelt en natuurlijker lijkt.

Uiteindelijk lijkt het er toch op dat kunststof gevelbekleding dus de winnaar is. Je hoeft dit minder te onderhouden, het is duurzamer materialen, het gaat langer mee en tegenwoordig zie je veel kunststof gevelbekleding met precies dezelfde uitstraling als hout!