18 juni 2024

Wonen met Josie

Alles over Wonen

Wanneer houten vloer: vervangen of renoveren?

Wanneer houten vloer: vervangen of renoveren?

Een mooie houten vloer is een echte aanwinst voor je woning en kan in principe een leven lang meegaan. Maar wat als hij minder mooi wordt of je toe bent aan iets anders op de vloer? Is het dan tijd om de vloer te vervangen? Of valt hij nog te redden met een vloerrenovatie? In dit blog geven we antwoord op die vraag.

Wanneer houten vloer laten renoveren?

Een houten vloer kan in de loop der jaren minder mooi worden doordat er doffe vlekken, deukjes of krassen kunnen ontstaan. Dit doet de uitstraling van je interieur natuurlijk geen goed en kan je ertoe bewegen om op zoek te gaan naar een nieuwe vloer. Ook wanneer je houten vloer er nog goed uitziet, maar je na al die jaren toch wat anders wilt, kun je overwegen de vloer te laten vervangen. Maar dit is in beide gevallen geen must want een vloerrenovatie is ook een mogelijkheid. Hierbij laat je een gespecialiseerd bedrijf je houten vloer opschuren, waardoor eventuele beschadigingen verdwijnen. Je vloer is dan weer zo goed als nieuw en kan bovendien ook van een andere kleur of afwerking worden voorzien. Zo heb je in feite toch een nieuwe vloer!

Wanneer wel afscheid nemen van je houten vloer

Je houten vloer vervangen is eigenlijk alleen noodzaak, wanneer deze onherstelbaar is beschadigd en hij niet meer te redden is. Maar vaak kan zelfs dit worden gerepareerd, door alleen het beschadigde deel van je vloer te vervangen door nieuwe planken en vervolgens de hele vloer te laten schuren om kleurverschil te voorkomen. De enige reden dat je echt je vloer moet vervangen is wanneer je bent uitgekeken op hout en een ander soort vloerbedekking wilt. Of wanneer je vloerverwarming wilt laten aanleggen.

Ons advies:

Wanneer je ervoor kiest om je houten vloer te laten vervangen of renoveren hangt af van verschillende factoren, zoals de staat waarin jouw houten vloer verkeert en wat jij precies wilt met het interieur van je woning. Een houten vloer gaat in principe een leven lang mee en kunt zijn levensduur verlengen met een renovatie en hem zelfs een ander uiterlijk geven. De keuze of je kiest voor de vloer vervangen of renoveren is aan jou!