18 juni 2024

Wonen met Josie

Alles over Wonen

Ben jij klaar voor de warmtepomp?

Ben jij klaar voor de warmtepomp?

Het kabinet heeft aangekondigd dat huiseigenaren vanaf 2026 bij vervanging van hun cv-ketel moeten overstappen op een duurzamer alternatief voor de verwarming van hun woning. Een van de mogelijkheden is het installeren van een warmtepomp. Maar is jouw huis er wel klaar voor? In dit blog lees je waarom het nu de tijd is om je in de warmtepomp te verdiepen.

Goede isolatie is noodzakelijk

Een belangrijke voorwaarde voor een warmtepomp is dat je huis goed geïsoleerd moet zijn. De warmtepomp werkt namelijk met lage temperaturen en het is lastiger om een woning op een lagere temperatuur te verwarmen dan op een hogere temperatuur. Extra isolatie kan dus nodig zijn en dat kan behoorlijk in de kosten lopen. Het is daarom belangrijk om goed te bekijken of je het wel kunt betalen om extra te isoleren. Ook kiezen voor een hybride warmtepomp is dan een optie, omdat de CV-ketel dan nog kan bijspringen.

Wat is wijsheid?

Tot slot is het natuurlijk van belang om goed te kijken naar de kosten en opbrengsten. Een warmtepomp is een flinke investering, maar kan op den duur juist geld besparen op de energierekening. Zeker wanneer je ook zonnepanelen hebt of zelf je stroom opwekt. Het is belangrijk om te berekenen wat het je gaat kosten wanneer je nog extra moet isoleren om een warmtepomp rendabel te maken. Als dit niet haalbaar is, kun je waarschijnlijk beter nog even wachten met de overstap naar een warmtepomp. Koop in dat geval nog snel voor 2026 een nieuwe CV-ketel. Een nieuwe ketel heeft een levensduur van 12-15 jaar. Tegen de tijd dat die vervangen moet worden, liggen de prijzen ongetwijfeld een stuk lager of ben je al verhuisd naar een andere woning.

De tijd om je in de warmtepomp te verdiepen is nu

De warmtepomp kan een grote bijdrage leveren aan een duurzame toekomst, maar het is wel belangrijk om te kijken of jouw huis er klaar voor is. Het is verstandig om goed te kijken naar de kosten en besparingen om te berekenen of het financieel haalbaar is om extra te isoleren. Een hybride warmtepomp kan een goed alternatief zijn als je nog niet helemaal wilt overstappen naar volledig elektrisch. Laat je hoe dan ook goed informeren voordat je een keuze maakt. Een andere mogelijkheid om je huis duurzaam te verwarmen is met infraroodverwarming